Yhteenveto vuodesta 2018 – viisi minulle tärkeintä asiaa ammatillisesti

Suvi Vainio Moderni HR Leave a Comment

Vuosi 2018 on ollut ennen kaikkea oppimisen ja uusien kohtaamisten vuosi. Olen oppinut valtavasti itsestäni ja omista arvoistani ja löytänyt menetelmistä coachingin ja palvelumuotoilun, jotka jäävät varmasti pysyväksi osaksi työkalupakkiani. Erityisen iloinen olen siitä, että olen vuoden aikana keskittänyt huomiotani yhä enemmän asioihin, jotka kiinnostavat ja motivoivat minua ja antavat energiaa. Olen myös tehnyt näin jälkeenpäin ajatellen paljon töitä, niin yrittäjänä kuin palkkatöissä. Mutta mikä parhainta, olen tavannut valtavasti uusia ihmisiä ja solminut uusia kontakteja.

Olen äärimmäisen kiitollinen ja iloinen kaikista kohtaamisista. Yksi isoimmista asioista on myös se, että aloitin vuoden sivutoimisena yrittäjänä ja lopetin sen kokoaikaisena yrittäjänä. Vuoden aikana tapahtui paljon. Kiteyttäisin sen kuitenkin seuraavaan viiteen kohtaan:

1) Coaching ja mentorointi

Sain vuoden 2018 alkupuolella sertifioinnin n. 6 kk kestäneestä neuropohjaisesta Brain-Based coaching ohjelmasta ja tutustuin mielettömään kurssiporukkaan. Toimin myös usean henkilön coachina. Coachattavien joukossa on ollut esimiehiä, yrittäjä sekä asiantuntijoita. Prosessit ovat kestäneet kolmesta kuukaudesta lähes vuoteen. Palkitsevinta coachingissa on ollut nähdä, kun asiakkaat ovat saavuttaneet tavoitteitaan ja oppineet itsestään uutta. Silti paras kiitos on ollut joka kerta se, kun asiakas on halunnut jatkaa yhteistyötä kanssani aiottua pidempään.

Coachina toimiessa paras työkalu on coach itse. Koulutusohjelmasta valmistuessaan ei suinkaan ole valmis, vaan vasta oman polun alkutaipaleilla. Vaikka olen valmentanut, sparrannut ja konsultoinut aikaisemmin, haastoi coaching ihan uudella tavalla ja koen vuoden kehittäneen minua melkoisesti ammatillisesti. Haluan ehdottomasti jatkaa coachina ja luoda yrityksiin in-house coaching kulttuuria.

En olisi vielä vuoden alkupuolella arvannut, että päädyn vuoden 2018 aikana myös Suomen coaching yhdistyksen (SCY) hallitukseen. On ollut hienoa tutustua ihmisiin, jotka jakavat kiinnostuksen coachingiin ja yksilöiden kehittämiseen.

Coachingin lisäksi toimin vuoden aikana mentorina Suomen sosiaalipsykologeissa ja Value-Based leadership ohjelmassa. Ylipäätään kiinnostuin aiempaa enemmän arvopohjaisesta ajattelusta ja luin paljon kirjallisuutta käyttäytymisen muutokseen, tunneälyyn ja coachingiin liittyen.

–> 2019: tätä lisää

2) HR-konsultointi

Vuosi kehitti minua myös HR-ammattilaisena. Toteutin vuoden alkupuolella johtoryhmän nykytilan arvioinnin sekä sen purun johtoryhmän kehittämispäivien yhteydessä. Lisäksi opin erityisen paljon työlainsäädäntöön ja GDPR-asioihin liittyviä asioita, tuli tehtyä fasilitointia ja workshoppeja, jaettua hyvinvointiin ja tasapainoon liittyviä ajatuksia globaalin yrityksen wellness toimikunnassa, toteutettua eräälle kasvuyritykselle työsuojelun toimintaohjelma, henkilöstöstrategia, lakisääteinen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma ja niihin liittyvät kyselyt ja kyselyiden purut ja toimin loppuvuodesta People & Competence Managerina pörssiyhtiössä, jossa employee ja customer experience ajatteluun ja kulttuurin kehittämiseen panostetaan tällä hetkellä.

Myös näiden tehtävien ansiosta olen voinut tutustua upeisiin ihmisiin ja oppinut enemmän itsestäni. Huomaan, että ihmisten kanssa työskentely ja kehittäminen innostavat minua erityisesti.

–> 2019: tätä lisää

3) Palvelumuotoilu

En olisi vielä vuoden alussa arvannut, että opiskelen loppuvuodesta palvelumuotoilun tutkintoa, vaikka pidänkin uuden oppimisesta. Pääsykokeisiin osallistuminen oli epävarmaa. Samalle iltapäivälle osui nimittäin asiakastapaaminen Hyvinkäällä. 

Onneksi päätin poiketa pääsykokeessa. Aihe oli jonkin verran tuttu ennestään, sillä olen tehnyt useita vuosia palvelukehitystä, asiakastyötä ja prosessikehitystä. Olen hurjan innoissani palvelumuotoilusta ja on ollut hienoa päästä heti koulutusohjelman alusta asti testaamaan design thinking ajattelua ja palvelumuotoilun prosessin menetelmiä yritysten kanssa. Syksy kehitti strategista ajattelua ja liiketoimintamallien osaamista, fasilitointi-ja menetelmäosaamista ja eräs uudenlainen verkkopalvelukonsepti ja sen kehitystyö on vielä kesken. Koulutuksen parasta antia ovat olleet erityisesti design prosessin jäsentäminen omassa mielessä sekä uusien menetelmien oppiminen.

Aikuisopinnot työn ohessa ovat olleet rankkoja, mutta palkitsevia. En voi taas liikaa korostaa mieletöntä porukkaa, joka meidän koulutusohjelmassa on. Ihmisillä on hyvin erilaiset organisaatiot ja taustat, mutta kaikkia yhdistää uskomaton halu ja kiinnostus oppia uutta, kehittää ja kehittyä.

Haluan erikoistua hyödyntämään palvelumuotoilun menetelmiä etenkin organisaatioiden sisäisessä kehittämisessä ja kulttuurimuotoilussa ja siihen liittyen on alkuvuoden puolelle sovittu tosi mielenkiintoinen kehityshanke. Lisäksi jatkan kevään opinnoissa digipalveluihin perehtymistä. Yhteiskehittäminen on päivän sana ja palvelumuotoilun menetelmissä paljon sellaista, jota voi hyödyntää alasta ja tehtävästä riippumatta.

–> 2019: tätä lisää

4) Asiakastyö

Toimin vuoden aikana kahden suuren globaalin ja yhden suomalaisen yrityksen asiakasvastaavana vastaten yhteistyön toimivuudesta, kehittämisestä ja budjeteista alihankintaan liittyen, kunnes luovutin vastuun vuoden lopussa eteenpäin ryhtyessäni täysiaikaiseksi yrittäjäksi. Vuoden aikana toteutin mm. suurimman asiakkaani asiakastyytyväisyyskyselyn ja ilokseni tulokset olivat erittäin hyvällä tasolla. 

5) Yrittäjyys

Minua työllistivät vuoden aikana myös monet yrittäjyyteen liittyvät käytännön asiat kuten omien web-sivujen uudistaminen ja päivittäminen, myyntimateriaalit, blogitekstit, talousasiat ja verkkovalmennusten suunnittelu. Kaikki sellaisia asioita, jotka kuuluvat osaksi yrittäjyyttä, mutta joihin ei tunnu koskaan olevan riittävästi aikaa.

Vuosi 2019?

Innolla odotan tulevaa vuotta. Tavoitteena on keskittyä vielä enemmän asioihin, jotka tuovat energiaa ja toivon mukaan päästä tekemään kiinnostavia kehittämisprojekteja, joissa voin kehittää organisaatioita, HR-toimintoja ja yksilöitä.

Kiitos kuluneesta vuodesta kaikille joiden kanssa olen tehnyt yhteistyötä tai nähnyt muissa merkeissä. Oikein mukavaa ja menestyksekästä vuotta 2019!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.