Vuoden 2018 HR trendit

Suvi Vainio Esimiestyö, Fyysinen hyvinvointi, Henkinen hyvinvointi, Kokonaisvaltainen hyvinvointi, Moderni HR, Sosiaalinen hyvinvointi Leave a Comment

Seuraamme Diwellossa mielenkiinnolla esimiestyön ja HR:n kenttää. Ohessa hiukan koostetta siitä, mitkä asiat tuntuvat nousevan esiin vuoden 2018 aikana.

1) Työntekijäkokemus

Työntekijöitä ei haluta enää ainoastaan sitouttaa, vaan siirrytään puhumaan aiempaa enemmän työntekijäkokemuksesta. Hyvien työntekijöiden houkuttelemiseksi tarvitaan hyvinvointia tukevia käytäntöjä. Toisaalta työntekijät arvostavat myös hauskuutta ja haluavat viihtyä työpaikallaan. Markkinoinnin ja palvelumuotoilun menetelmät siirtyvät vähitellen osaksi HR:ää, kun mietitään miten työntekijäkokemusta voi kehittää. 

2) Sähköisten valmennusten ja oppimisympäristöjen lisääntyminen

Ihmiset haluavat yhä enemmän opiskella omaan tahtiin ja ajasta ja paikasta riippumatta. Digitaaliset valmennukset ovat myös kustannustehokkaita ja niitä voidaan viedä organisaatioissa läpi samanaikaisesti eri paikkakunnilla. Organisaatiot vaativat aiempaa enemmän koulutusten tarjoajilta digitaalisia mahdollisuuksia ja luovat myös kasvavassa määrin omia sisäisiä digivalmennusohjelmia.

3) Työntekijöiden kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin panostaminen

Henkilöstöasioiden parissa työskentelevät henkilöt tunnistavat hyvinvoinnin tärkeyden työssä viihtymiselle, jaksamiselle sekä tuottavuudelle. Erilaiset hyvinvointiohjelmat ja -strategiat tulevat yleistymään maailmalla, mutta myös Suomessa. Maailmalla panostetaan aiempaa enemmän stressin hallintaan ja henkiseen hyvinvointiin mm. erilaisten mindfulness ja stressinpoistomenetelmien avulla. Trendi näkyy myös Ruotsissa ja jossain määrin meillä Suomessa.

Yhdysvalloissa ja Britanniassa työnantajat ovat lähteneet tukemaan lisäksi ihmisten talososaamista erilaisten talous- ja varallisuusvalmennusten avulla. Tämä trendi tuskin näkyy Suomessa vielä kovin isosti vuoden 2018 aikana.

4) Teknologia ja analytiikka hyvinvoinnin ja tehokkuuden mittareina

Erilaiset applikaatiot, älyvaatteet ja itsearvioinnit tulevat yleistymään osana terveystrendiä ja toisaalta työpaikan hyvinvoinnin tilan seuraamista.

5) Etätyömahdollisuuksien lisääntyminen

Etätyö jakaa mielipiteitä. IBM halusi vähentää jo vuoden 2017 alussa työntekijöidensä etätyömahdollisuuksia, mutta monet organisaatiot tulevat antamaan siihen entistä enemmän tilaisuuksia ja mm. Kauppalehti otsikoi etätyön kasvattavan tuottavuutta ja tyytyväisyyttä. Työntekijät haluavat työskennellä ajasta ja paikasta riippumatta. Suomessa Baronanan Xchange ohjelma tarjoaa mahdollisuuden lähettää henkilökuntaa ulkomaille töihin ja ajaa vahvasti juuri tätä trendiä.

6) Valmentava johtajuus ja coaching

Yhä useampi organisaatio panostaa coachingiin ja valmentavaan johtajuuteen. Asiantuntijoita halutaan auttaa ajattelemaan paremmin, mutta oivaltamaan ratkaisut itse ja heidän valinnan vapauttaan halutaan lisätä. Perinteiset kehityskeskustelut vähenevät ja suunta on entistä enemmän reaaliaikaisiin palautteisiin ja coachaavaan otteeseen. Yksi esimerkki on Vincitin laajaa kiinnostusta herättänyt ”Leadership as Service malli”, jossa työntekijä voi tilata esim. kehityskeskustelun toivomanaan ajankohtana.

Mitä mieltä olet tästä listasta? Lisäisitkö jotain? Käy myös vastaamassa kyselyymme, jossa kartoitamme millaisia hyvinvoinnin digivalmennuksia ihmiset haluaisivat tehdä, jos saisivat siihen mahdollisuuden. Kyselyyn pääsee vastaamaan anonyymisti täältä ja arvomme palkintona mm. coachingia, ravintoneuvontaa ja yllätyspalkintoja, jotka on mahdollista lunastaa myös, vaikka ei asuisi pääkaupunkiseudulla. 

Voit lukea lisää HR trendeistä mm. näistä ajankohtaisista artikkeleista:

Share this Post

About the Author

Suvi Vainio

Twitter

Autan organisaatioita kehittämään ihmiskeskeisiä HR- ja johtamiskäytäntöjä, halutun organisaatiokulttuurin ja sujuvoitan yritysten arkea toimimalla vuokra HR-päällikkönä tai HR-konsulttina kasvuyrityksissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.