Tiesitkö tämän työstressin haitoista – miten autat stressaantunutta työntekijää?

Suvi Vainio Henkinen hyvinvointi, Hyvinvointiohjelma, Stressi Leave a Comment

Stressistä ja sen vaikutuksista tiedetään nykyään jo paljon ja siihen liittyvää tutkimusta tehdään yhä enenevässä määrin. Myös itselleni stressistä puhuminen ja erilaiset stressinhallintatyökalut ovat tärkeitä, sillä yrittäjänä kalenteri on välillä pelottavan täynnä ja kun persoona on vielä suorittamiseen taipuvainen, on vaarana, että menee helposti omien rajojen yli.

Jokainen meistä on varmasti kokenut sen, miltä sekä kehossa että mielessä tuntuu, kun stressitasot ovat korkeita – ahdistaa, vatsa on sekaisin, osa yöstä menee valvoessa ja työasioita pyöritellessä. Lisäksi syke on koholla, ajatukset ovat sekavia ja työpäivän jälkeen energiaa ei ole muuhun kuin sohvalla makoiluun ja mieliala on laskusuhdanteessa.

Stressi ei ole vain työntekijän vaan myös työyhteisön ongelma, johon tulee puuttua. Stressi vaikuttaa ainakin kolmella tavoin organisaatioihin:

1) Stressi johtaa korkeampiin työterveyskustannuksiin

Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston mukaan työstressi on selkäkipujen jälkeen toiseksi yleisin työterveysongelma Euroopassa. Tämä tilasto hämmästyttää aina ja saa pohtimaan, miten isosta ongelmasta todella on kyse. Jopa 40 miljoonaa ihmistä kärsii stressistä joka vuosi, ja tämä onkin syynä noin 50 %:iin työntekijöiden poissaoloista. Työstressi maksaa EU:n alueella vähintään 20 miljardia euroa vuodessa menetettynä työaikana ja terveydenhoidon kustannuksina.
Yksittäiselle työnantajalle jokainen poissaolopäivä maksaa keskimäärin 300 € (TTL). Stressi ja siihen liittyvät sairaspoissaolot eivät siis tule työnantajalle halvaksi.

2) Stressi vähentää tuottavuutta

Lääkärit ovat arvioineet tutkimuksessa unettomuuden yleisimmiksi syiksi stressin (70 %). Jokainen joka on kokenut unettomia öitä, voi varmastikin allekirjoittaa sen vaikutuksen seuraavaan päivään ja työtehoon. Unettomuus heikentää keskittymiskykyä, laskee immuunipuolustusta ja muistia sekä vaikeuttaa uuden oppimista ja nämä luonnollisesti lisäävät työssä tapahtuvia virheitä ja vähentävät luovuutta ja sitä kautta tuottavuutta.

Stressi aiheuttaa n. 50 % sairaspoissaoloista ja tämä ei lisää vain työterveyskustannuksia vaan laskee luonnollisesti myös tuottavuutta. Kun henkilö ei ole paikalla, työt eivät etene.

Stressi voi vaikuttaa vähentyneeseen tuottavuuteen myös lisääntyneen henkilöstön vaihtuvuuden ja sijaisjärjestelyiden, vähäisemmän motivaation ja sitoutuneisuuden sekä lisääntyneiden työpaikan henkilöristiriitojen kautta. Kun stressitasot ovat korkeita, ei aina jaksa olla ystävällinen, huomaavainen ja auttavainen kollegoitaan tai tiimiläisiään kohtaan.

3) Stressi lisää HR -kustannuksia

Stressillä on iso vaikutus henkilöstön työviihtyvyyteen ja onnellisuuteen työssä. Kun työtaakka ei vastaa henkilön käytettävissä olevia resursseja ja osaamista tai kun työilmapiiri aiheuttaa stressiä ja huolta, henkilön motivaatio ja sitoutuminen työtehtäviinsä laskee. Kasvava henkilöstön vaihtuvuus lisää paitsi rekrytointi-, niin myös perehdytyskustannuksia. Tutkimusten mukaan rekrytointikustannukset ovat 6-9 kertaa rekrytoidun henkilön kuukausipalkan verran ja siihen päälle on vielä laskettava perehdytyskustannukset. HR-ja esimiestehtävissä vuosia olleena, tiedän millainen työ on löytää uusi henkilö lähteneen tilalle ja miten kauan välillä meneekään uuden henkilön perehdyttämiseen – erityisesti kun puhutaan asiantuntija- ja johtotehtävistä.

Miten voit vaikuttaa stressitasoihin?

Kaikki stressi ei ole pahasta, sillä stressi auttaa nostamaan keskittymiskykyä ja valmistautumaan huippusuoritukseen. Kuitenkin pitkään jatkuessaan, ilman hyvää palautumista ja riittävää mahdollisuutta lepoon, stressi kääntyy itseään vastaan.

Huonon stressin negatiiviset vaikutukset ovat ilmeisiä, mutta huojentavaa mielestäni on, että organisaation ihmisten stressitasoihin voidaan vaikuttaa monellakin tapaa. Paitsi että on katsottava yrityksen johtamisprosesseja (esim. töiden delegointi, koordinointi, työroolien selkeys, palkitseminen), osaamisen kehittämistä ja organisaatiokulttuuriin liittyviä asioita (kuten ruokitaanko meillä ylityökulttuuria ja “töihin mennään vaikka pää kainalossa” -työmoraalia), on myös tarjottava henkilöstölle tilaisuutta kehittää omia stressinhallintataitojaan. Kaikille stressinhallintataidot eivät ole tuttuja ja nyky-yhteiskunnan Facebook, Slack, Instagram, Twitter, Youtube, Skype, sähköposti ja puhelinpommituksessa moni meistä kaipaa uusia työkaluja mielen hiljentämiseen.

Tiedän monta hyvää työpaikkaa, joissa johtaminen ja kulttuuri on erinomaisessa kunnossa, mutta joissa ilmenee silti työntekijöiden uupumista. Stressiin ja uupumiseen onkin johtanut (liian) hyvä draivi ja innostus tehdä työtä sekä halu ottaa ja kantaa vastuuta. Harva kuitenkaan jaksaa tehdä joka päivä viikonloput mukaanlukien töitä 10 tuntia päivässä ja hoitaa siinä sivussa myös parisuhteen, lapset ja harrastukset. Siksi myös tällaisissa ns. hyvissä työpaikoissa on tärkeää tukea henkilöstön jaksamista antamalla henkilöstölle mahdollisuuden vaikkapa tunnistaa oma stressitasonsa ja antaa työkaluja kierrosten laskemiseen ja neuvoja palautumiseen kiireen ja hyvän draivin keskellä. Näin sekä intohimoisesti työtä tekevä henkilöstö että työnantaja hyötyvät molemmat.

Tarjoatko jo nyt valmennusta tai keinoja stressin hallintaan henkilöstöllesi tai oletko kiinnostunut sellaista tarjoamaan? Kuulemme mielellämme onnistuneita (ja epäonnistuneita) tarinoita työpaikoilta. Voit kysyä meiltä lisää Diwellon stressinhallintavalmennuksista ja menetelmistä tai katsoa esittelyn valmiista stressinhallintaohjelmastamme. Autamme mielellämme!

Share this Post

About the Author

Suvi Vainio

Twitter

Autan organisaatioita kehittämään ihmiskeskeisiä HR- ja johtamiskäytäntöjä, halutun organisaatiokulttuurin ja sujuvoitan yritysten arkea toimimalla vuokra HR-päällikkönä tai HR-konsulttina kasvuyrityksissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.