Aivot ja ajattelu osana esimiehen toimintaa osa 1

Suvi Vainio Aivot ja ajattelu, Esimiestyö Leave a Comment

Aivot ja niiden toiminta selittävät useita asioita käyttäytymisessämme. Moni asia jää meiltä huomaamatta, sillä aivomme ”suojelevat” meitä liialta informaatiolta. Tiedon suodattaminen ja unohtaminen on tehokasta. Olisimme liian kuormittuneita, jos muistaisimme kaiken, mitä ympäristössämme tapahtuu.

Vahvistusharha

Huomiomme suuntautuu luonnostaan meitä kiinnostaviin ja aiempia tietojamme vahvistaviin asioihin. Tätä kutsutaan tieteessä ”vahvistusharhaksi” (confirmation bias). Jos haaveilet esimerkiksi lomamatkasta Italiaan, niin huomaat helpommin Italiaa koskevat jutut kuin vaikka Kreikkaa koskevat jutut. Life coaching valmennuksissa laadittava aarrekartta toimii samaan tapaan. Muistamme ja kiinnitämme huomiota asioihin, joita olemme tuoneet tietoisuuteemme, sillä kyseiset yhteydet vahvistuvat aivojemme neuroverkostossa ja siirtyvät myös helpommiin lyhytaikaisesta muistista pitkäkestoiseen muistiin.

Aivot ja työelämä

Mitä kaikki tämä tarkoittaa työelämän kannalta? Vahvistusharha aiheuttaa usein sen, että ihmiset muistavat asioita valikoivasti. Olet ehkä huomannut, että samaan tilaisuuteen osallistuneilla ihmisillä on kaikilla oma käsitys siitä, miten tilaisuus sujui. Yksi muistaa mitä työkaveri sanoi ennen palaveria, toinen muistaa miten häntä harmitti muistivihon jääminen työhuoneeseen, kolmas muistaa, että hänen suoritustaan kehuttiin. Kukaan ei muista uuden palveluntarjoajan nimeä, joka mainittiin ohimennen palaverissa. Muistikuvat palaverin sisällösta ja sanomasta vaihtelevat sen mukaan, mihin henkilön huomio suuntautui ja mikä vahvisti hänen omia ennakko-oletuksiaan, aiempaa tietoaan ja mielenkiinnon kohteitaan.

Vinkkejä vahvistusharhan välttämiseen – opettele ajattelemaan

Ensinnäkin on tärkeä tiedostaa, että syyllistyt itse samaan. Jos vaikka epäilet, että joku ei pidä sinusta, niin etsit jatkuvasti hänen käyttäytymisestään vihjeitä, jotka tukevat tätä mielikuvaa. Toimit näin, vaikka olisit väärässä. Voit kuitenkin opetella suuntaamaan ajatteluasi haluamaasi suuntaan. Usko itse ja tee asioita sen mukaan, niin aivosi vähitellen muokkautuvat.

Kun viestit tärkeää asiaa muille, kannattaa tärkeää viestiä toistaa useasti sen läpimenon varmistamiseksi. Viesti menee perille myös paremmin, mikäli sen välittämiseen liittyy tunnelataus kuten iloisuutta, jännitystä tai vaikkapa pelkoa tai jos viestin välittämiseen käyttää eri menetelmiä ja kanavia (kuten palaveri, ppt, videot, workshop). You name it. Tunne myös kohderyhmäsi ja pyri suuntaamaan viesti heille ja heidän tarpeitaan palvelevaksi.

Vahvistusharha saattaa ylläpitää ja vahvistaa uskomuksia, vaikka päinvastaista todistusaineistoa olisi saatavilla. Lähde tähän viikkoon avoimin mielin ja tarkkaile tietoisesti omia ajatuksiasi, ennakko-oletuksiasi ja pyri suuntaamaan ajatuksesi sinne, mitä haluat saavuttaa. Ja muistathan, että lepo ja rentoutuminen ovat hyödyllisiä stressitason hallitsemiseen, mutta myös aivoillemme.

Kiinnostaako aihepiiri?
Lue täältä 10 faktaa aivojen toiminnasta

Share this Post

About the Author

Suvi Vainio

Twitter

Autan organisaatioita kehittämään ihmiskeskeisiä HR- ja johtamiskäytäntöjä, halutun organisaatiokulttuurin ja sujuvoitan yritysten arkea toimimalla vuokra HR-päällikkönä tai HR-konsulttina kasvuyrityksissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.